We gaan langzaamaan weer richting het nieuwe jaar en dat betekent ook dat het een mooi moment is om te kijken of je huidige zorgverzekering wel bij je wensen past. Bij verschillende gezinssituaties wordt besproken waar jij rekening mee moet houden voor het vergelijken van zorgverzekeringen.

In verwachting

Het basispakket moet je verplicht afsluiten. In 2019 valt verloskundige hulp en de gynaecoloog onder het basispakket, wat betekent dat het wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Ook als je thuis wilt bevallen worden de kosten geheel vergoed. Verder worden alle echo’s die worden voorgeschreven door een verloskundige vergoed door de verzekeraar.

Wat moet je wel zelf betalen? Het aantal uren kraamzorg wordt deels vergoed. Je moet hiervoor een eigen bijdrage betalen van € 4,40 per uur. Indien je thuis wilt bevallen is een kraampakket noodzakelijk. Dit zijn allerlei middelen die nodig zijn voor de bevalling. Het kraampakket wordt alleen vergoed door een aanvullende verzekering.

Een zorgverzekering voor je gezin

Veel mensen kiezen gemakshalve voor een zorgverzekering voor het hele gezin. Dat is natuurlijk lekker overzichtelijk, maar ieder heeft zo zijn eigen zorg nodig. Zo krijg je dat de een zich onnodig extra of juist te weinig verzekert ten opzichte van de ander en dat scheelt geld.

Het is verstandig om je kinderen mee te laten verzekeren met de ouders. Indien je kinderen hebt die jonger zijn dan 18 zit alle noodzakelijke zorg in het basispakket. Ook zijn zij meeverzekerd bij de aanvullende verzekering van de ouders. Kies daarom voor deze situatie een uitgebreide verzekering.

Huisdieren

Heb je huisdieren? Dieren moeten ook wel eens naar een dierenarts toe en de kosten hiervoor kunnen flink oplopen. Denk bijvoorbeeld aan verwondingen of vaccinaties. Het is typisch een verzekering waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord, maar als er een grote ingreep is kan men met onverwachte kosten komen te zitten.

Kijk dus goed wat je individuele situatie is en kies daarbij de meest geschikte verzekering.