Hondenshows zijn leuk om te bekijken en om aan mee te doen. Er gaat vaak heel wat werk aan vooraf bij een hondenshow. Veel meer dan we allemaal denken. Maar wat allemaal precies? Hier lees je wat het allemaal inhoudt om een hondenshow te organiseren.

Met een hondenshow moet je rekening houden met een aantal factoren. De kandidaten die meedoen moeten op tijd aanwezig zijn, moeten een plek hebben om zich voor te bereiden. Zij moeten ook natuurlijk van te voren alle informatie van de die dag ontvangen hebben. Dat kan je doen door flyers of posters op te sturen. 

Personeel

Natuurlijk heb je ook het personeel wat ingehuurd moet worden. Denk hierbij aan een receptionist, beveiliging, verkeersregelaar en een complete eventcrew. Ieder heeft zijn eigen rol. Zo stelt de receptionist de poster op en zorgt de bewaking er voor dat de deelnemers zich kunnen blijven focussen op de show.

Voor je aan de hondenshow mee kan doen moet je je hond inschrijven. Denk hierbij aan klasse en ras. Je kan de hond online inschrijven, maar ook schriftelijk. Ook moet je gelijktijdig met de verzending van de inschrijving de betaling overmaken voor de show. Let er op dat je hond voldoende gevaccineerd is ten tijde van de show. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Er zijn allerlei dingen die je mee moet nemen voor de hond. Vergeet niet de deelnemerskaart, dierenpaspoort, drinkbak, borstel etc. Als je eenmaal bent aangekomen op de hondenshow is het handig als je eerst gaat kijken in welke ring je je hond aanwezig moet zijn. 

Het nummer van de hond wordt omgeroepen door de ringmeester. Hij mag dan plaatsnemen in de ring waar op dat moment je hond verwacht wordt. De keurmeester kijkt naar het totaalbeeld van de hond: hij kijkt van het gebit tot en met de verhoudingen. 

Welke titels vallen er te behalen?

Er zijn verschillende titels te behalen in Nederland: Nederlands kampioenschap, Jeugdwinner, Clubwinner, Nederlands Jeugd Kampioen, Nederlands Veteranenkampioen en Winner (alleen te behalen op de Winner in Amsterdam).

Al met al zijn er dus heel veel dingen waar je rekening mee moet houden en die je niet moet vergeten.