Ben je een echte paardenliefhebber? Dan hoeven we je vast niet te vertellen dat het verzorgen van een paard ontzettend belangrijk is. Het zorgt niet alleen voor een schone vacht, maar het is ook een lekker moment voor je paard. Daarnaast versterkt het de band tussen jou en je merrie of hengst. Wist je dat de verzorging van je paard na het rijden net zo belangrijk is als ervoor? Nadat je paard een stuk heeft gelopen, is het belangrijk om hem goed te verzorgen. Zo blijft je paard gezond en fit. 

Een goede cooling down

Ben je net teruggekomen van een ritje met je paard? Het is belangrijk dat je je paard na het rijden tijd geeft om af te koelen en terug op adem te komen. Dit kun je doen door na afloop het paard goed uit te laten stappen aan een lange teugel. Merk je dat je paard niet meer hijgt? Dan kun je beginnen met de verzorging. 

Je kunt je paard de cooling down geven op de rijbaan, maar dit kun je ook doen in een andere omgeving. Denk bijvoorbeeld buiten of loop een rondje met het paard over het terrein. 

Afzadelen en verzorgen

Na de cooling down is het tijd om het paard af te zadelen. Doe eerst het hoofdstel af en zet het paard vast aan het halster. Haal hierna het zadel er pas af. Heeft je paard beenbeschermers om? Haal deze er dan ook af en krab vervolgens de hoeven uit. Controleer op steentjes en kijk of de ijzers nog vastzitten. Als je klaar bent met het afzadelen, kun je beginnen met de verzorging. Wrijf je paard droog met een handdoek en doe eventueel een zweetdeken op. Heeft je paard erg veel gezweet? Dan kun je hem ook afsponsen. 

Benodigdheden

Voor de verzorging van je paard heb je verschillende benodigdheden nodig. Je kunt een volledige poetskoffer aanschaffen. In deze koffer vind je onder andere een harde en een zachte borstel, glansspray, een hoevenkrabber en een massageborstel. Je kunt deze benodigdheden natuurlijk ook los kopen. Neem eens een kijke op Paarden-shop.nl als je op zoek bent naar verzorgingsspullen of paardrij accessoires.