De winter kan een moeilijke tijd zijn voor de vogels in je tuin. De temperaturen dalen sterk en voedsel wordt moeilijk te vinden. Maar je kunt een helpende hand bieden door tuinvogels een welkome bron van extra voedsel bieden. Tuinvogels helpen door vogelvoer te kopen, kan net zo lonend voor jou zijn als voor hen. Door vogeltafels en hangende voederbakken te gebruiken, kun je wilde vogels tot aan je raam brengen! In dit blog vind je alle richtlijnen over hoe je dat doet.

Wanneer voer ik tuinvogels?

Vogels zullen er baat bij hebben om gevoerd te worden tijdens de moeilijkste periodes van het jaar - niet alleen in de wintermaanden. In de herfst gaan vogels ruien en bereiden ze kun kleine lijfje voor op de winter. Dit proces neemt enkele weken in beslag en vraagt heel wat energie van vogels. In de winter moeten ze ook overleven in barre omstandigheden. Heel wat insecten kruipen de grond in en lage temperaturen zorgen ervoor dat de grond hard wordt zodat vogels niet bij de insecten kunnen. Alle hulp is dus welkom!

Welk voedsel geef ik aan tuinvogels?

Houd waterbakken vol met schoon water en zorg ervoor dat kommen, vogeltafels en voederbakken ver weg staan van struiken en andere gebieden waar roofdieren zich kunnen verschuilen. Je kunt vogelvoer kopen in supermarkten en dierenwinkels, maar ook eenvoudig online. Extra geschikt voedsel dat je aan tuinvogels kunt geven, is:

Geschikte zaden en granen (zoals nyjer, gierst, pinda’s en zonnebloempitten).

Voer alleen pinda's als ze ongezouten zijn en verkocht worden door een gerenommeerde diervoederwinkel. Om kuikens te beschermen tegen het voeren van hele noten en verstikking, moet je pinda's verstrekken in gaasvoeders van goede kwaliteit.

Gekookte pasta of rijst, gekookte aardappelen, kaas, ongekookte en ongezouten spekzwoerd en sultana rozijnen.

Netvrije vet- of niervetballen trekken een breed scala aan soorten aan en zorgen voor een geweldige boost van calorieën.

Appels, peren en zacht fruit zijn populair en zijn een geweldig maaltijd tijdens de herfst en winter.

Insecten zoals meelwormen of waswormen.

Opgelet, houd er rekening mee dat druiven, sultana rozijnen en sommige kunstmatige zoetstoffen giftig zijn voor honden!

Waar doe ik het voedsel voor tuinvogels in?

Je kunt de wilde vogels in je tuin voeden via vogeltafels die je eenvoudig zelf kunt maken, maar je kunt ook hangende voederbakken of voedersilo’s kopen bij shops zoals Tuindirect.

Hoe vermijd ik dat de vogels in mijn tuin ziek worden?

Elk jaar sterven veel tuinvogels door de overdracht van ziekten. Het is belangrijk om alle feeders wekelijks schoon te maken - watercontainers zelfs dagelijks - en ze te drogen voordat ze opnieuw worden gevuld.

Roterende voer- en drinkplaatsen helpen de overdracht van ziekten te verminderen.

Hoe bescherm ik tuinvogels tegen mijn huisdieren?

Wanneer je wilde vogels voedt in je tuin, bescherm ze dan tegen honden en katten met onderstaande tips.

  • Plaats voerbakken hoog, ruim boven de hoogte waartoe een kat of hond toegang heeft, en uit de buurt van boomtakken en muren.
  • Zorg ervoor dat de vogeltafels niet in de buurt staan van een afdekking die katten zouden kunnen gebruiken om de vogels te besluipen. Plaats ze in open gebieden en als ze op een paal zijn gemonteerd, gebruik dan materiaal zoals metaal waar katten niet in kunnen klimmen.
  • Laat geen voedsel op de grond liggen, omdat dit kleine zoogdieren en vogels kwetsbaar kan maken voor katten en honden.

Gebruik geen vogelhuisjes met grote en steile daken om te voorkomen dat katten erop gaan zitten om te wachten op vogels die komen eten.